Mitä on Elsan Ekopaja?

Mitä on Elsan Ekopaja?

 

KÄSITYÖLÄISYYS

Olemme ylpeitä siitä että valmistamme kaikki saippuamme ja palatuotteemme itse. Pajamme on muuttanut kotipihasta asiallisempiin tiloihin Vuohkallion teollisuusalueelle keväällä -22. Tilamme sisältävät suuren valmistuskeittiön ja tilat saippuan leikkaamiseen, kuivatukseen, pakkaamiseen ja postitukseen. Sijaitsemme hyvin vilkkaalla alueella aivan Heinolan pohjoisen moottoritieliittymän läheisyydessä.

Kaikki palatuotteet valmistetaan edelleen käsityönä alusta asti. Keräämme jopa raaka-aineet omasta pihasta ja käytämme lähituottajia kaikkien mahdollisten saippuaraaka-aineiden hankkimiseen. 

Saippuan raaka- aineet ovat tarkkaan harkittuja ja julmuusvapaita. Huonon maineen saanut palmuöljy löytyy lähes kaikista kaupan kosmetiikkatuotteista eri muodoissa. Katsomme tarkkaan että meidän raaka-aineemme eivät sisällä palmu-öljyä. Olemme jättäneet myös eläimen ihran pois eettisistä syistä. 

Jos joskus satut kaupan hyllyllä viettämään aikaa, lue saippuoiden INCI luetteloa. Jos niissä lukee Sodium palmitate tai sodium tallowate, on niissä käytetty halpoja ja plateettamme tulevaisuuden kannalta ikäviä raaka-aineita.

 

Sen sijaan rypsiöljymme tulee 30 kilometrin päästä Porttikustan luomutilalta. Se puristetaan passiviisesti ja on oikeastaan sivutuote, kun lampaiden rehua valmistetaan. Öljy on upean väristä ja sisältää todella upeita vitamiineja ja kaunista rasvaa 

 

 

kehäkukka Elsan Ekopaja

RAAKA-AINEIDEN KASVATTAJA

Kasvatamme itse osan saippuamme raaka-aineista. Pihallamme on lavankauluspuutarha ja kasvihuone joka on Marin intohimoisen harrastelun tulos. Kesäisin laatikoissa kasvaa kehäkukkaa, jonka kukkia poimimme kesän läpi saunan lauteille kuivumaan. Osassa laatikoita kasvatamme porkkanaa, joka keitetään, soseutetaan ja pakastetaan Porkkana-kaura kasvosaippuaa varten. Myös keitinvesi käytetään. 

 

Porkkana Elsan Ekopajalta

LUOMU JA LÄHITUOTTAJIEN TUKIJA

Vuohet Porttikustan luomutila

Tuemme kotimaista maataloutta hankkimalla osan raaka-aineista kotimaisilta tuottajilta. Porttikustan luomutila Pertunmaalla tekee meidän kanssamme mahtavaa yhteistyötä. Saamme heiltä vuohenmaitoa ja luomurypsiöljyä saippuamme raaka-aineiksi ja hoitovillaa myyntiin. 

Suomen kasviöljyt oy taas toimittaa meille superhienoa Camelina-öljyä joka toimii hienosti niin ulkoisesti kuin sisäisestikkin. 

ELÄINRAKKAUS

Elsan Ekopaja silkkikukko

Koko perheemme on hyvin eläinrakkaita. Olemme joko lopettaneet tai  vähentäneet lihansyöntiä rakkaudesta eläimiin ja maapalloon. Hankimme itse rakentannettuun kanalaamme silkkikanoja, koska ne ovat äärettömän kesyjä ja ihmisrakkaita eläimiä. Lisäksi silkkikana on sitkeä ja pitkäikäinen rotu. Silkkikanojemme munat ovat kullanarvoisia raaka-aineita Silkkitipun Palashampooseen. Meillä on myös kaksi koiraa ja yksi hamsteri. Koiriamme varten kehitimme Calming Bar eläinpalashampoon ja tassuvoiteen joka on vielä kehittelyvaiheessa. 

LÄPINÄKYVYYS JA TURVALLISUUS

Kehitimme tuotteet itse alusta alkaen. Tärkeimpinä kriteereinä oli julmuusvapaat raaka-aineet joten jätimme hyvin helpot ja edulliset saippua-öljyt eli palmuöljyn ja eläimen ihran heti alussa pois. Joitakin ulkomaisia raaka-aineita joudumme väkisin käyttämään jotta saippuasta saadaan kova ja kestävä, pelkillä pehmeillä öljyillä se ei onnistu. 

Olemme avanneet saippuoiden raaka-aineet julkaisussa ja tulemme avaamaan niitä vielä lisää.

Kaikki kosmetiikka-tuotteemme on turvallisuusarvioitu Euroopan kosmetiikkalainsäädännön mukaan sekä syötetty eurooppalaiseen CNPN- tietokantaan. 

Kaikkia saippuoitamme on testattu halukkailla koe-ystävillä sekä koirashampoo omilla ja asiakkaiden eläimillä. Toivomme jatkuvaa palautetta jotta voimme ottaa asiakkaidemme tarpeet huomioon entistä paremmin tuotteiden kehittelyssä. 

 

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

Lapsi kemikaaliyliherkkyys Elsan Ekopaja

Nuorimman tyttäremme Elsan kuolema vuonna 2018 mullisti koko elämämme. Elsan äiti, Mari alistui syksyllä 2020 vihdoin pakkolepoon yritettyään olla reipas liian pitkään. Parin kuukauden sohva/netflix vaiheen jälkeen alkoi syntyä raikkaita ja uusia ideoita. Yksi niistä liittyi tyttäreemme Annaan. Annalla on aina ollut hyvin herkästi reagoiva iho. Jossain vaiheessa Annan vauvaikää ymmärsin että ihottuma johtui pyykinpesuaineesta. Olin valehtematta kokeillut 30 eri merkkistä ainetta ja kaikista, myös hyvin sensitive- aineista on Annan ihoon nousi ihottumaa. Sen hetkinen sopiva aine oli yhtäkkiä loppunut kaikista kaupoista ja jouduin päätöksen eteen, lähdenkö taas kokeilemaan uutta ainetta? Seikkailtuani internetissä löysin ohjeen jolla voisin tehdä itse kemikaalivapaan pyykkipulverin. Siihen tulisi vain kolmea tai neljää kaupasta löytyvää ainetta. Innoissani ostin nuo aineet ja raastoin kotona ensimmäisen itsetekemäni pyykkipulverin, laitoin sen kauniiseen lasipurkkiin, ja marssin pihasaunaan pesemään pyykkiä. Ennenkuin olin saanut ensimmäistäkään konetta pyörimään, pudotin tuon lasipurkin lattialle, ja pulveri sekoittui tiheään lasinsirumassaan....

Elsan Ekopajan viritys

JOSKUS SIRPALEET TODELLAKIN TUOTTAVAT ONNEA!

Palasin sohvalle lannistuneena. Palasin tuohon ohjeeseen kuitenkin ja luin tekstin loppuun. Siinä sanottiin ettei pyykkipulveriin pidä missään tapauksessa raastaa Marseillen saippuaa! Se sisältää rasvaa ja saattaa tukkia koko koneen. Olinkin tietämättäni saattanut juuri pelastaa uudehkon pesukoneemme tuholta. No, mitä saippuaa tuohon pulveriin olisi pitänyt raastaa? Uusi termi Siivoussaippua virtasi alitajuntaani. Mistä sitä saa, miksi kaupassa ei ole sitä myynnissä, pyykkipulverini oli enää yhdestä aineesta kiinni. Pihinä ihmisenä olin sitä mieltä että nettikaupassa myytävä siivoussaippua oli aivan liian hintavaa minun pulveriini, joten päätin tehdä sen itse. 

Sukelsin saippuan kiehtovaan maailmaan. Sain pitkän opiskelun ja turvallisuuskoulutuksen käytyäni aikaiseksi ensimmäisen siivoussaippuani.

Ensimmäinen siivoussaippua Elsan Ekopaja

Olin niin ylpeä itsestäni, sain todella tehokkaan ja Annan iholle täydellisesti sopivan, kemikaalivapaan ja biohajoavan pyykkipylverin. Ja tällä kertaa pulveri selvisi ehjänä pesukoneeseen (lasipurkkeja ei enää ollut :)

Olin joutunut innostuksen pyörteeseen ja jossain vaiheessa saippuakokeiluja keksin että tuleva joulu on se paikka mihin saan paketoitua innostukseni ja aloin kokeilla eri reseptejä myös palasaippuaan. Käsillä tekeminen oli parantavaa ja ihanaa. Jossain vaiheessa Anna totesi että meillä ei ole noin montaa sukulaista, pitäisikö minun myydä näitä saippuoita? Naurahdin hänelle, tiesin että koronan vuoksi ei myyjäisiäkään järjestettäisi. Mutta tuo idea jäi itämään ja luettuani muutaman rohkaisevan kirjan ja viestin, lamppu syttyi päässäni. Voisin luoda itselleni tästä työn jota rakastan. 

Myöhemmin olen ymmärtänyt että Elsan Ekopajan saippuat eivät ole hoitaneet vain minua. Tyttäremme nimeä kantava yritys hoitaa pieniä ja suuria rikkoja ympäri Suomen. Saippuoissamme on mukana runsasvaahtoista sielukkuutta, tuoksuvaa perhekeskeisyyttä sekä juurevaa järvisuomalaisuutta joka kumpuaa jostan syvältä omista juuristani. 

Kaikki vain yhden rikkoutuneen lasipurkin vuoksi. 

Viimeiseksi tässä kertomuksessa anna hetken sydämien valloittajalle, tähtisilmälle, enkililapsellemme Elsalle. 

MIKSI NIMI ELSAN EKOPAJA?

Elsa on nuorin tyttäremme. Elsan elämä alkoi syyskuussa 2018. Elsa syntyi kovin pienenä ja parin kuukauden iässä löytyi todellinen syy, Elsalla oli hyvin harvinainen ja vaikea sydänkeuhkosyndrooma nimeltään Scimitar. Elsaa hoidettiin hyvin ja tehokkaasti, Suomen parhaassa sairaalassa ja maailman parhaiden lääkärien ja hoitajien toimesta. Kaikesta hyvästä hoidosta huolimatta Elsan elämäntaival päättyi neljän kuukauden ja 9 päivän iässä ja me vanhempina jouduimme käymään läpi sen suurimman surun.

Hoidamme tätä menetystä mm. Sydänlasten saippualla ja Nallen hunajasaippuoilla. Ne voivat auttaa myös muita, eläviä ja avuntarpeessa olevia lapsia ja perheitä. 

Voit auttaa meitä auttamaan hankkimalla näitä kahta saippuaa. Lue näistä hyväntekijöistä lisää täältä.

 

 

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti