Tietoa meistä

Idea Elsan Ekopajaan syntyi tarpeesta luoda omia pesuaineita luontoa kunnioittaen. 

Olemme Tiipakka, 7-henkinen perhe. Asumme kuvankauniissa Heinolassa, rakastamme eläimiä ja luontoa. Olemme jo pitkään tavoitelleet omavaraisuutta, maksimaalista kierrätystä, muovin kulutuksen vähentämistä, kasvissyöntiä ja kaikkea mikä tuntuu luonnolliselta. Meillä on kaksi koiraa, 6 silkkikanaa, hamsteri ja iso kasvimaa.

Idea Elsan Ekopajaan syntyi ensin tarpeesta pestä pyykkiä myrkyttömästi Anna-tyttäremme herkän ihon vuoksi. Onnistuttuamme siinä kumpusi into luoda hauskoja ja ekologisia tapoja pestä kädet, vartalo ja hiukset. Aloimme kauhistella kylpyhuonejätteen määrää ja intohimoisina kierrättäjinä tajusimme että nestemäinen shampoo ja suihkugeelit sisälsivät enimmäkseen vettä ja lisäksi niiden loppujätettä eli muovipulloa ei voinut edes kierrättää muovinkeräykseen. Tarve luoda omalle perheelle sopivia tuotteita lähti siitä liikkeelle ja oikeastaan olikin Anna-tyttäremme idea alkaa myös myydä luomuksiamme. 

Kuukausia kului erilaisia saippuareseptejä kokeillen ja testaillen. Ystävät ja sukulaiset toimivat koekaniineina. Koirashampoota testattiin myös eläimillä, takkuturkkimme Hessu sai kokea ensimmäisen palashampoopesunsa ja turkki sekä nahka tuli todella puhtaaksi ja kiiltäväksi.

Kotona on saippuaa hankala tehdä jos samalla aikoo elää normaalia elämää. Niimpä aloimme etsiä pajalle tiloja ja löysimmekin ihanan viehättävän puodin aivan Heinolan siltojen kupeesta. Meistä tuntui luonnolliselta valmistaa saippuaa ja myydä sitä samoissa tiloissa. On ihana jos asiakas pääsee tapahtuman keskelle astuessaan puodin ovesta sisään. Tuoksumaailma on erilainen joka päivä, joskus vastassa saattaa olla maadoittava tervan tuoksu ja toisena päivänä pääsee tunnelmoimaan loppukesäistä mustikkametsää.

Muutaman kuukauden pienessä pajassa työskenneltyämme huomasimme sen olevan aivan liian pieni kasvaviin tarpeisiimme. Lähdimme kiertelemään Heinolaa taas sillä silmin ja tajusimme tulevan tilamme olevan tyhjänä juuri meitä varten. Heinolan vanha Linja-autoasema oli vailla kahvilayrittäjää, joka toimisi tiloissa myös muissa merkeissä. Voitimme kilpailutuksen ja pääsimme avaamaan Saippuakahvilan kesäkuun alussa 2021.

Saippuakahvila on Elsan Ekopajan toimintaympäristö. Valmistamme vanhan lipunmyyntitiskin tiloissa saippuaa. Asemarakennuksessa on myös viihtyisä pieni kahvila sekä puoti, josta saippuat ja siivousaineet saa ostaa matkaansa. 

Saippuakahvila on keskellä Heinolan viihtyisintä puistoaluetta. Aivan linja-autoaseman pihalla on liikennepuisto, jossa perheet saavat veloituksetta polkea hienoilla polku-autoilla ja opetella liikennesääntöjä.  Olemme myös ainutlaatuisen Lintutarhan naapurissa.

Lintuhoitolassa hoidetaan loukkaantuneita lintuja. Pääset tutustumaan aivan läheltä pohjoisiin ja eksoottiisiin lintuihin. Saippuakahvilan naapurista löytyy myös Ite-taidepuisto, jossa pääset näkemään kuinka romusta voi tehdä hauskaa taidetta. 

Saippuakahvilassa on tarjolla virvokkeita, jäätelöä, kahvia, pullaa ja suolaista pikkulounasta. Saippuakahvilan katetulla terassilla saa puhallella saippuakuplia ja katsella suloisia silkkikanoja touhuissaan. Näet siis aivan läheltä mistä raaka-aine Silkkitipun palashampooseen munitaan. 

Jos jäit vielä pohtimaan kuka meistä on Elsa? Elsa on nuorin tyttäremme. Elsa syntyi vuonna 2018 hyvin vaikean ja harvinaisen sydänkeuhkosyndrooman kanssa. Nykyään Elsa suojelee ja inspiroi meitä pilvien päältä . Elsa iloitsee kun autamme luontoa ja ihmisiä. Olemme hyvin ylpeitä rakkaasta tyttärestämme.